Tommy Ebben – Official Website » Tommy in AD/UN (recording ‘Eurydice’)
Follow @tommyebben

Tommy in AD/UN (recording ‘Eurydice’)

Foto: Ruud Voest

A couple of weeks ago, I traded Groningen, my college town where I lived for over 7 years, for Utrecht. I moved into a monumental villa, called Villa Jongerius, in which me and my sweetheart of the rodeo can stay until it will be renovated.

The house has a huge marble hall with stairs and balustrades. Yes, the whole shebang. The best part of it all is that it has this epic reverb. I spend hours and hours sitting on the stairs and playing songs. And as you might know, I’m recording an album. So we decided to record a song there; Eurydice, a one-man guitar/vocal ballad which will appear on the album. The atmosphere and theme of that song go beautifully with the sound of the hall..

AD/UN 23-2-2010A buddy of mine caught it all on film and will make a mini documentary out of it (of which you will hear more when it’s done, off course!). And provincial newspaper AD/UN came by to pay us a visit as well. You can read the article below (in Dutch)..

Oh, and the reverby sound of the hall goes also very well with strings. We’ve already recorded violin and in a couple of days we’ll be recording cello in there. And there is plenty room for mixing as wel..

-T

AD/UN, 23 februari 2010:

Stem van singer-songwriter
vult hal van Villa Jongerius

Muzikantwoontantikraak ‘in mooiste pandvan Nederland’

Door Ingmar Griffioen

UTRECHT l In de imposante hal van Villa Jongerius staat een jonge singer-songwriter op een tapijt achter drie microfoons. Zijn donkere, enigszins hese stem vult de centrale ruimte en zijn gitaarspel klatert over de met roze marmer beklede traptreden.

De jongeman is Tommy Ebben, die antikraak woont in de oude villa van Defensie aan de Kanaalweg. Hij benut de bijzondere akoestiek van de hal omeen nummer op te nemen voor zijn album.
Twee vrienden installeren camera’s voor een documentaire over Tommy en Villa Jongerius en producer Maarten Rischen waakt over de kwaliteit van de opnames. Dat Rischen, tevens toetsenist in Ebbens band The Small Town Villains, zelf kan opnemen scheelt een hoop kosten. Het maakt het ook mogelijk om op verschillende unieke locaties op te nemen, onder meer in zijn eigen antikraakcomplex in Apeldoorn of in de woonkamer van zijn ouders. ,,Alleen zat de hond te niezen, dus die opnames zijn niet bruikbaar.’’
Rischen is de vorige avond gearriveerd en heeft meteen de trompeten bugelpartijen opgenomen. Deze middag is het tijd voor een compleet nummer. Ebben: ,,De nagalm
is fantastisch hier, maar dat is niet geschikt voor alles, dus nemen we maar één song op. Het past perfect bij de sfeer, inhoud en thematiek van dit liedje.’’
Eurydice heet het nummer, het is Ebbens bewerking van de mythe van Orpheus en Eurydice. ,,Orpheus mag Eurydice meenemen van de onder- naar de bovenwereld. Dat is ook heel symbolisch voor dingen uit mijn leven. Het is mijn eigen
stukje van de mythe.’’
Rischen hangt boven twee richtmicrofoons over de balustrade en neemt dan plaats achter een tafel met opnameapparatuur. De filmers richten hun camera’s. Tommy stapt in het middelpunt, zet op gitaar het nummer in en zingt: ‘Follow me sweet Eurydice on our way out of the dark’. De akoestiek is uitzonderlijk en het geluid lijkt tot in elke hoek te galmen. Als halverwege zonnestralen door het glazen dak vallen, is de lente echt begonnen.
Ebben zocht na zijn studie in Groningen woonruimte in Utrecht. Hij kon het niet geloven toen hij met zijn vriendin de riante villa mocht betrekken. ,,Het voelde alsof je een te luxe hotel had geboekt.’’ Het stel heeft onder meer een reusachtige woonkamer, een heren- én een damestoilet en als slaapkamer dient de vroegere kapel. De tuin met brokstukken, het pad met de kapotte tegels en de kelder, alles ademt de sfeer van vergane glorie. Ebben kent de rijke geschiedenis van zijn tijdelijke woning. Hij verhaalt over eigenaar Jan Jongerius – die de villa zelf ontwierp – entreurt over de aanpassingen die Defensie als latere eigenaar deed.
Het einde van Ebbens woongeluk is wel in zicht. ,,De villa wacht op renovatie. Die staat gepland voor eind april, begin mei. Tot die tijd zit ik hier. Maar ik hoop dat ze het over de zomer tillen, zodat ik nog kan genieten van de prachtige tuin.’’  Eurydice staat in elk geval naar tevredenheid op de band. Alle opnames moeten in twee weken afgerond worden, zodat het album in mei kan uitkomen op het label Goomah Music.

0